Alphega apotheek West Maas en Waal, locatie Beneden Leeuwen en Dreumel

Met de slogan ´Altijd dichtbij' laat Alphega apotheek zien dat de zorg voor de klant verder gaat dan enkel het verstrekken van medicijnen. Alphega apotheek biedt oplossingen en denkt daarbij mee met de klant.

Farmacogenetica

Farmacogenetica onderzoekt uw vermogen om geneesmiddelen in de lever af te breken. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde capaciteit. Een deel van dit vermogen is erfelijk bepaald. En dus via DNA onderzoek vast te stellen.

Hiervoor is wat bloed, speeksel of wangslijmvlies nodig. De voorgeschreven standaarddoseringen voor geneesmiddelen zijn vastgesteld op basis van effect en bijwerkingen van de gemiddelde patient. Wanneer u door een DNA variant geneesmiddelen langer (of juist sneller) afbreekt, zult u op een standaard dosering meer bijwerkingen (of juist minder effect) ervaren.

Farmacogenetisch Paspoort

Een DNA-poort farmacogenetica bevat de uitkomsten van DNA onderzoek, specifiek gericht op de afbraak van geneesmiddel.

Van alle patiënten loopt 10 tot 20 procent het risico dat geneesmiddelen niet goed werken doordat hun lever medicijnen verkeerd afbreekt. Dat kan ernstige, soms levensbedreigende gevolgen hebben. Die patiënten hebben minder of juist meer dan de standaard dosis nodig, maar zij weten dat meestal niet. Een dna-test kan uitsluitsel geven.